Dünyadan İlginç Gelinlik Modelleri

Farklı ülkelerde ve farklı kültürlerde, alışık olduğumuz beyaz gelinlik tercih edilmeyebiliyor. İşte ülkelere ve kültürlere göre farklılık gösteren geleneksel düğün kıyafetleri…

Gelinlikler ve Düğünler

Farklı ülkelerde ve farklı kültürlerde, alışık olduğumuz beyaz gelinlik tercih edilmeyebiliyor. İşte ülkelere ve kültürlere göre farklılık gösteren geleneksel düğün kıyafetleri ve düğün gelenekleri…

1- HİNDİSTAN

Hint kültüründe genelde pembe ya da kırmızı gelinlik tercih ediliyor. Ülkenin kuzeyinde evli kadınlar alınlarındaki kırmızı nokta ile kendilerini belli ediyorlar.

2- TİBET

Tibet düğünlerinde gelinler beyaz, renkli önlük ve iplerden oluşan yünlü elbise giyiyorlar. Çoğu zaman bu çok katlı elbise içinde olan gelini görmek zor olabiliyor.

3- İSKOÇYA

İskoç erkekleri düğünlerde, kendi zümrelerini temsil eden kilt adlı geleneksel eteği giyerken, kadınlar seremoni sonrasında eşlerinin zümresini sembolize eden renklerde şal takarak o aileye girdiklerinin işaretini veriyorlar.

4- NİJERYA

250 etnik grubun bulunduğu ve 500’den fazla dilin konuşulduğu Nijerya’da düğün seremonileri bölgeye, inanca ve etnik yapıya göre değişiyor. Ancak genel olarak Nijerya’da gelinler sıklıkla parlak renkli kıyafetleri tercih ediyorlar ve “gele” adlı başlığı takıyorlar.

5- JAPONYA

Geleneksel Japon düğünlerinde gelinler sıklıkla saflığı ve bekareti temsil eden beyaz kimono giyiyorlar. Seremoni sona erdikten sonra gelinler iyi şansı sembolize eden kırmızı kimonoyla değiştiriyorlar giysilerini.

6- MALEZYA

Malezya düğünlerinde Müslüman genelekleri uygulanıyor. Gelinler genelde mor, bordo ve krem rengi elbiseler giyiyorlar.

7- GANA

Gana’daki geleneksel düğünlerde sıklıkla renkli kıyafetler tercih ediliyor. Her ailenin kendine has desenleri, gelin ve damadın kıyafetine yansıtılıyor.

8- KAZAKİSTAN

Geleneksel Kazak düğünlerinde gelinler “saukele” denilen başlık ve duvak takıyorlar. Saukele’nin uzunluğu gelinin evlenme yaşına göre değişiyor.

9- MOĞOLİSTAN

Geleneksel Moğol düğününde gelin ve damatlar, yüzyıllardır Moğolların ve Orta Asya’nın göçebe kabilelerinin giydiği “Deel” adlı kıyafeti giyiyorlar.

10- ÇİN

Çin’deki düğünlerde tercih edilen kırmızı renk, iyi şansı temsil eder. Aynı zamanda bu rengin şeytanın ruhunu uzakta tuttuğuna inanılır.

11- FİLİPİNLER

Filipinler’in Basilan adasında yaşayan Yakanlar’ın geleneksel düğünlerinde iki çeşit seremoni düzenlenir: İslami ve İslamiyet öncesi döneme ait ritüel. Düğünlerde hem gelin hem de damat yüzlerini boyarlar.

12- GORA BÖLGESİ

Kosova ve Makedonya arasındaki Gora bölgesinde yaşayanlar Müslüman olsalar da gelenekler ve kostümler pagan özellikleri taşıyor. Gelinler beyaz atın üstünde, örtüyle ve şemsiyeyle örtülmüş şekilde çıkıyor düğün alanına. Oldukça renkli kıyafetler giymelerinin yanı sıra yüzlerine de desenler çiziyorlar.

13- NORVEÇ

Norveç’te geneleksel düğün kıyafetine “bunad” adı veriliyor. Bu kıyafet aynı zamanda vaftiz törenlerinde de giyiliyor.

14- MACARİSTAN

Macaristan’daki geleneksel düğünlerde gelinler, çiçek desenleri olan ve üç parlak renkten oluşan elbiseler giyiyorlar. Genelde kat kat etekler ve gösterişli başlıklar takıyorlar.

15- ENDONEZYA

17 bin ada ve 300’ün üzerinde etnik grup bulunan Endonezya’da düğün gelenekleri ve düğün kıyafetleri, bulunulan yere göre değişiyor. Ancak genel olarak parlak renklerde kıyafetler tercih ediliyor.

16- KORE

Kore’nin ulusal düğün kostümü “Hanbok” olarak adlandırılıyor. Eski adetlere göre damadın gelini masanın etrafında sırtında taşıması gerekiyor. Bu, gelinin damadın güvenilir olduğunu bildiğini gösteriyor.

17- RUSYA

185’in üzerinde etnik grubun bulunduğu Rusya’da düğün gelenekleri yöreye göre değişiyor. Genel olarak Rus düğünleri iki gün sürse de bazı yerlerde bir haftaya kadar düğün yapılabiliyor. Geleneksel düğün giysileri desenli kumaştan elbiseler ve gösterişli başlıklardan oluşuyor.

18- ÖZBEKİSTAN

Geleneksel Özbek düğünlerinde gelinler el yapımı desenlerle süslenmiş renkli elbiseler giyiyorlar.

19- POLONYA

Polonya’da gelinler, geleneksel olarak beyaz gelinlik giyip duvak takıyorlar. Ancak Lowicz gibi yörelerde çiçek desenli kıyafetler ve çiçeklerden oluşan başlıklar takıyorlar. Damatlar da gelinlerin çiçeklerinden oluşan şapkalar takarak eşlik ediyorlar. Eğer gelinin elbisesi damadın ayakkabısının üstünü kaplıyorsa geleneksel inanışa göre gelin, damadın ilişkideki hakimiyetini kabul ediyor demektir.

20- KENYA

Kenya’daki geleneksel düğünlerde gelinlerin altın ile renkli boncuk ve kabuklardan oluşan kolye takması gerekiyor. Düğün gecesi yapılan “kupamba” adlı partide gelinlerin duvaklarını çıkarmalarına ve saç modelleri ile takılarını göstermelerine izin veriliyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir